Halk arasında baharın müjdecisi olarak kabul edilen, Arapçada ateş halinde, yanmış halde veya kor anlamına gelen gelen, havaların ısınmasını ifade eden cemrelerin ilki 20 Şubat 2016 Cuma günü havaya düşecek.
Ardından 27 Şubat 2016 tarihinde ikinci cemre suya; üçüncü ve son cemre ise 6 Mart günü toprağa düşecek.
Anadolu’da yaygın olarak halk arasında kullanılan geleneksel takvimde yıl, kasım günleri ve hızır günleri olarak, öbür ifadeyle kış ve yaz diye ikiye ayrılır.
Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım’da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs’ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor.
Hızır günleri ise 6 Mayıs’ta başlıyor ve 7 Kasım’a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor. 5-6 Mayıs günlerinde halk arasında hıdırellez şenlikleri yapılıyor.
Halk takviminin işleyişine göre, Kasım günleri 100. güne yani miladi takvimde 15 Şubat’a geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlıyor. Yine inanışlara göre, bu tarihten 5 gün sonra ilk cemre düşüyor. 20 Şubat’ta havaya düşen cemrenin soğuk havayı yere indirdiği kabul ediliyor.
Bu haber 4808 defa okunmuştur.